Z bezosobowego „biura” – mieszkania z wakacyjnym klimatem.

Z bezosobowego biura do mieszkania z wakacyjnym klimatem! 🌴🏠 Odkryj transformację przestrzeni, która przenosi Cię prosto na plażę, tworząc atmosferę relaksu i wypoczynku w samym sercu miasta. Gotowy na odrobinę egzotyki w swoim własnym domu?

Projektantka Sonya Kondrashina stanęła przed zadaniem przekształcenia mieszkań bez twarzy w komfortowe mieszkanie do wynajęcia przy minimalnych nakładach inwestycyjnych i w krótkim czasie.

Stan wyjściowy nieruchomości:  mieszkanie bardziej przypominało biuro z lat 90-tych niż mieszkanie w prestiżowej dzielnicy Resort: brak rozkładu, żółte ściany z płyt gipsowo-kartonowych, okna bez zasłon, kuchenka mikrofalowa zamiast kuchni, przypadkowe meble z Ikei.

Zadanie dla projektanta:  Mieszkanie było przeznaczone na wynajem, dlatego nawet na niewielkiej powierzchni ważne było, aby umieścić wszystko, co niezbędne – z szacunkiem dla przyszłych mieszkańców. A trzeba było to zrobić bez większych napraw, wyłącznie metodami „kosmetycznymi” w napiętych terminach (1 miesiąc) i niezwykle ograniczonym budżecie.

Oto jak przebiegały prace nad projektem i ile kosztowała jego realizacja.

PRZED
Poprzedni właściciele mieli łóżko naprzeciwko wejścia. A jednym z życzeń klientów było uczynienie strefy prywatnej bardziej prywatną, a naprzeciw wejścia uczynienie czegoś bardziej atrakcyjnego (obecnie naprzeciw drzwi znajduje się jadalnia z sofą).

„Wymyśliliśmy układ i zaakceptowaliśmy go od razu, podczas spotkania. Trzeba było jednak wypracować pewne niuanse i przygotować rysunki. Po pierwsze, w pokoju był otwór wentylacyjny, ale nie w łazience. Firma zarządzająca pozwoliła nam skorzystać z drugiego wolnego kanału wentylacyjnego, ale poprosiła o plan komunikacji. Przeciągnęliśmy rurę z łazienki do pokoju – stąd konstrukcja z płyt gipsowo-kartonowych nad szafą przy łóżku.

Początkowo gniazdek było bardzo mało, a w oparciu o nowy układ mebli zwiększyliśmy ich liczbę – wymagało to nowego planu z gniazdkami i lampkami. Przewody zaplanowano poprzez nową listwę przypodłogową PCV z wewnętrznym kanałem kablowym.

Kompleksowe malowanie ścian i systemów przechowywania, półek z paneli meblowych – to wszystko wymagało kompleksowego opracowania wszystkich ścian z wymiarami dla budowniczych. wymagało od budowniczych kompleksowej zabudowy wszystkich ścian we wszystkich wymiarach” – mówi Sonya Kondrashina, projektantka projektu.

Paletę barw zasugerował las za oknem – kolorem przewodnim stała się zieleń, sprzyjająca relaksowi i wyciszeniu. Zakłada się, że przyszli goście będą wynajmować to mieszkanie, aby odpocząć od miasta i nabrać sił.

Problem i rozwiązanie:  w niektórych miejscach pochyły sufit obniżył się do 1,2 m. Było poczucie „szafy”. Aby oko nie opierało się na stawie, wizualnie je podniesiono dwoma odcieniami: wyznaczono nową poziomą linię z ciemnozieloną lamówką. Ciemny pasek biegnie przez całe pomieszczenie, odwracając uwagę od wad geometrii.

Podobną technikę zastosowano w kuchni, aby nie odwracać uwagi od skośnego sufitu w kształcie stożka.

W mieszkaniach tych nie było przedpokoju – symboliczna grupa wejściowa stała się częścią kuchni. W minikuchni przy wejściu wszystko, czego potrzebujesz, zostało rozmieszczone w dwóch rzędach: miejsce do pracy, kuchenka, zlew, lodówka i bar (następne ujęcie).

Jednym z istotnych wydatków w projekcie są drzwi wejściowe. Niestety, przez stare drzwi wejściowe było słychać wszystko, co działo się na schodach.

Na zdjęciu jedyne pionowe okno w tym pomieszczeniu na poddaszu. Z okien roztacza się widok na las, niską zabudowę domków letniskowych i centrum Lakhta. W pobliżu okna z tak cudownym widokiem postanowiono zorganizować  miejsce na śniadanie lub pracę.

Z tyłu pokoju zrobili pełnoprawną jadalnię z dwoma krzesłami i sofą. Jadalnia stała się akcentem całego wnętrza.

Aby nie otwierać płyty gipsowo-kartonowej, projektant zasugerował zastosowanie lamp na elastycznych przewodach.

„  Proces renowacji był szybki i łatwy, ponieważ współpracowałem z moimi budowniczymi, z którymi dobrze się rozumieliśmy i pod wieloma względami poznaliśmy. W każdym projekcie ludzie są zazwyczaj najważniejsi. Sukces projektu zależy od ludzi, z którymi współpracujesz – dodaje projektant,

Standardowe meble do przechowywania nie nadawały się do skośnych sufitów. A swoją masą „pochłonęłyby” i tak już zwartą przestrzeń. W projekcie wykorzystano komodę; We wnęce zorganizowano półki ze skrzynkami i otwarty drążek na wieszaki. Aby zaoszczędzić miejsce, rolę stolika nocnego pełni półka na zdjęcia nad łóżkiem.

Świetliki umieszczone bezpośrednio nad łóżkiem zostały przysłonięte specjalną zasłoną zaciemniającą firmy Velux (obowiązuje latem, w okresie białych nocy). „Jeśli spojrzeć na cały budżet, kurtyna jest nieracjonalnie droga. Ale mówimy o oknie nad łóżkiem, a ludzie są różni – niektórzy nie mogą spać nawet przy najmniejszym świetle. Mieszkanie do wynajęcia na doby powinno zaspokajać maksymalne potrzeby gości. A swoją drogą koszt zasłon kasetowych do okien na poddaszu to wieczny ból. Do okien dachowych nadają się tylko mechanizmy producenta tych okien, a wszystkie są drogie. Nie ma sposobu, aby zaoszczędzić pieniądze, jednocześnie zapewniając dobre, pełnowartościowe zaciemnienie otwarcia. To był mój trzeci projekt poddasza i za każdym razem klient jest bardzo wyczulony na cenę zasłon poddasza” – mówi projektant.

„Cały projekt powstał „z magazynu”. Klient nie miał konkretnego żądania dotyczącego stylu. Interesowała go płynność i rentowność projektu w przyszłości. Dlatego najważniejsze nie było „chcę tego koloru”, ale ocena grupy docelowej tego obiektu i jego przeznaczenia. Niedawno pojawiło się określenie „projekt inwestycyjny”. Zatem ten projekt jest tylko uderzającym tego przykładem. W zasadzie mam dość duże portfolio projektów inwestycyjnych – dodaje projektant.

Like this post? Please share to your friends:

Videos from internet