Przed i po: jak zmieniło się typowe jednopokojowe mieszkanie w domu z paneli.

Projektant stworzył wygodne i stylowe wnętrze bez uciekania się do przebudowy. Pokazujemy, co się wydarzyło i co się wydarzyło.

Projektant przebudował jednopokojowe mieszkanie o powierzchni 33m2  dla młodego klienta. Typowy panel po starym remoncie zamieniony w jasne i funkcjonalne wnętrze bez przebudowy. Projektant odizolował kuchnię gazem, podzielił sypialnię z salonem w pokoju wspólnym, a gabinet umieścił na balkonie. 

Kuchnia przed remontem:

Meble kuchenne i sprzęt AGD umieszczono wzdłuż dwóch ścian, naprzeciw siebie. Na środku, przy oknie, było miejsce na stół jadalny. Klient chciał uczynić przestrzeń bardziej komfortową z ergonomicznego punktu widzenia, a także stworzyć miękką przestrzeń z sofą, aby zapewnić bardziej komfortową rozrywkę.

Kuchnia po remoncie:

W mieszkaniu znajduje się instalacja gazowa, dlatego remont rozpoczęliśmy od przybliżenia jej do okna – pozostawiono dostęp. Okap został umieszczony wyżej niż poziom pozostałych szafek – tak jest zgodnie z przepisami. Zestaw podniesiony do sufitu, znajduje się w nim wgłębienie z płyty gipsowo-kartonowej, w którym ukryto kanał wentylacyjny. Kuchnia posiada przesuwane drzwi.

Zestaw zamontowano w literze L, lodówkę przeniesiono na przeciwległą ścianę. Jadalnię ozdobiono panelami 3D i freskiem z kwiatowymi wzorami. Pionowe paski wizualnie podnoszą sufit. Grzejnik został przeniesiony na ścianę.

Pokój dzienny przed remontem:

Pokój bardziej przypominał salon z sofą i fotelami, niż pełnoprawną sypialnię z miejscem do wypoczynku. Ważne było stworzenie kilku obszarów funkcjonalnych i oddzielenie ich od siebie.

Pokój dzienny po remoncie:

Pokój został podzielony na dwie główne strefy za pomocą przegrody z drewnianych listew – to funkcjonalne i stylowe rozwiązanie, które wygląda bardzo nowocześnie. Listwy rozcieńczono wąskimi lampami, które w ciemności tworzą piękny wzór świetlny.

Strefę sypialni ozdobiono freskiem z motywem tropikalnych liści – wygląda ciekawie. Łóżko jest dość duże – materac ma szerokość 180 cm i posiada mechanizm podnoszenia zapewniający dodatkowe miejsce do przechowywania.

Loggia przed remontem:

Loggia nie była izolowana i służyła jako miejsce do przechowywania wszystkiego, co niezbędne i niepotrzebne.

Loggia po remoncie:

Na loggii wykonano szeroki parapet, który może pełnić funkcję baru lub stołu do pracy. Na podłodze i ścianach zainstalowano ogrzewanie podłogowe.

Łazienka przed remontem:

Łazienka była standardową łazienką z wanną, umywalką i miejscem na pralkę. Konieczna była wymiana komunikacji i kanalizacji, tworząc bardziej nowoczesną przestrzeń z oddzielnymi kranami.

Łazienka po remoncie:

Łazienka jest dość mała, ale funkcjonalna. Po jednej stronie stała szafka ze zlewem, po drugiej pod blatem pralka i otwarty regał. Możliwe było zwiększenie ilości miejsc magazynowych.

Hol wejściowy i korytarz przed remontem:

Bezpośrednio przy wejściu do mieszkania zlokalizowano antresolę, która obniżyła wysokość stropu. Korytarz jest dość wąski, więc były problemy z umiejscowieniem schowków. Poza tym jest tam mnóstwo drzwi i wszystkie przykuły moją uwagę.

Hol wejściowy i korytarz po remoncie:

Pozbyliśmy się antresoli, a drzwi do łazienki i toalety wykonaliśmy bez ościeżnic, z płótna w tym samym kolorze co ściany. Na podłodze położono płytki porcelanowe – wygodniejsze w czyszczeniu. I zaprojektowali pojemną szafę. Ze względu na turkusowy kolor stał się akcentem pomieszczenia.

Like this post? Please share to your friends:

Videos from internet